Tuesday, October 12, 2010

JANGAN ABAIKAN KESIHATAN DIRI

Kehidupan harian yang sibuk memaksa seseorang bekerja dalam kekanganan masa. Memperlihatkan keadaan ini, hidup kita sekarang semakin sibuk dan kadang-kala kita tidak ada masa untuk menguruskan diri sendiri. Ada ketikanya kita langsung tidak mengendahkan keperluan rehat yang mencukupi untuk diri sendiri. Otak juga perlu berehat seperti kita. Walaupun sibuk dengan kerja, tugasan universiti, dan harian, kita tidak boleh mengabaikan rehat. Rehat yang mencukupi membolehkan kita bertindak lebih proaktif.

Saya mengandaikan diri saya sebagai contoh, akhir-akhir ini saya tidak mempunyai masa yang mencukupi untuk berehat. Maklumlah terpaksa mengejar 'dateline'. Akibat terlalu memaksa diri untuk menghadap komputer tanpa henti, mata sakit dan kadang-kala saya hilang fokus dalam pembelajaran saya.

Apa yang saya nak tekankan kepada anda semua adalah, jangan terlalu sibuk sehinggakan tiada masa untuk merehatkan minda. Ada pelbagai cara untuk merehatkan minda. Salah satunya adalah mandi dibawah pancuran air. Mandi merupakan salah satu aktiviti yang mampu memulihkan tenaga dan memberikan kesegaran sepanjang hari. Sekiranya terlalu tertekan, cubalah berehat dibawah pancuran air.

Kadang-kala jika kita terlalu memaksa diri untuk bekerja keras, badan kita akan tidak bermaya. Mata merah dan sakit, migrain, darah tinggi dan akan timbul masalah kesihatan diri yang lain seperti penyakit jantung dan sebagainya. Rehat yang mencukupi akan memberikan anda keceriaan sepanjang hari dan membantu anda untuk berfikir untuk mendapatkan idea yang bernas.

No comments:

Post a Comment